Mindenkire ráfér egy teszt!

Hogyan lehet biztosítani, hogy a céges célok, értékrendek egységesek legyenek egy vállalatnál? Néha meglepő helyeken találkozunk elektronikus tudástesztekkel. Miben tud segíteni egy ilyen elektronikus teszt? Álljon itt mindjárt egy példa:

Egyik megbízómnál a telephelyre történő belépés előtt egy mini online tanfolyamon tájékoztatják a látogatót munkavédelmi és balesetvédelmi szabályokról. Elolvasás után pedig egy elektronikus teszttel azonnal le is vizsgáztatják! Be kell vallanom, első alkalommal az egyik kérdésen én is elcsúsztam, pedig azt hittem, hogy tudom a választ. Így csak másodszorra mentem át a teszten és léphettem be az üzemi területre. Miért jó az, ha a legfontosabb kérdésekben némileg gépesítjük az üzenetek pontos célba érését?

 

“Ez itt a balesetvédelmi teszt. Kérem töltse ki belépés előtt!”

Az információvesztés három fontos oka

Az információközlésnek számos ellensége van. Ezek közül nagyon fontos az értelmezés és félreértés, a felejtés és a felelősség későbbi elhárítása.

Ahhoz tehát, hogy kiszámíthatóvá tegyük a legfontosabb információk egységes és hiba nélküli átadását,

  • ellenőrizned kell a megértést,
  • biztosítanod kell a bevésést és
  • dokumentálnod kell a részvételt.

Lássuk az első szempontot, a félreértések elkerülését!

Ahogy az én esetemben is történt, a hallgató nem feltétlenül érti pontosan azt, amit hall, vagy olvas. Az ellenőrző teszt segít a hallottak megértésében és értelmezésében. Az információ átadását követő teszt tehát nem a vizsgáztatás, hanem az oktatás szempontjából fontos. A rosszul megválaszolt kérdés ebből a szempontból ugyanolyan hatásos – sőt! – mint a helyesen megválaszolt.

A másik szempont az információk hosszú távú memóriában történő rögzülése.

Ismétlés nélkül az egyszer hallott anyag rendkívül gyorsan felejtődik. Gépi tudástesztekkel könnyen programozható a szükséges ismétlés és ezzel kiküszöbölhető a felejtés. Az én történetem esetében például minden alkalommal ismétlés történik, amikor külsősként be szeretnék lépni az üzem területére. A harmadik látogatás után már bizonnyal kívülről tudom a legfontosabb szabályokat.

A harmadik, szintén fontos érv a dokumentálhatóság.

Az én esetemben, ha valamilyen üzemi baleset ér látogatás közben, nehezen hivatkozhatok arra, hogy nem kaptam tájékoztatást. Hiszen ott van a kitöltött, hibátlan tudástesztem! Ez a teszt – bár más okból – legalább olyan szempont, mint az információ hibátlan átadása. A gépi tesztekkel tehát ellenőrizhető a tudás pontossága, biztosítható a tudás tartós rögzülése és megelőzhetőek a felelősség kérdéséről szóló munkahelyi viták.

Miért is jó tehát egy Elektronikus Teszt alkalmazása?

Az értekezleten, emailen, utasításban történő kommunikáció szükséges, de nem elégséges. A fontos kérdésekben érdemes letesztelni a dolgozók tudását és mindezt megfelelően dokumentálni. Ez elektonikus tesztek nélkül alig lehetséges. Szerencsére a Brainmachine Elektronikus Tudásteszt könnyű feladattá teszi akár több száz dolgozó oktatását és vizsgáztatását, az eredmények személyre lebontott lekérdezését.

Ismerje meg a Brainmachine Elektronikus Tudástesztet!